arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5147
EURO
34,8095
ALTIN
2.430,83
BIST
9.716,44
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
21°C
Bodrum
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
27°C

“Herodot Tarih Konferansları” dizisi, kaldığı yerden devam edecek.

“Herodot Tarih Konferansları” dizisi, kaldığı yerden devam edecek.
22 Aralık 2022 09:14
A+
A-

Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) tarafından Bodrum ilçesinde düzenlenen “Herodot Tarih Konferansları” dizisi, kaldığı yerden devam edecek.

Arena Bodrum Haber – Pandemi nedeniyle iki yıldır ara verilen konferanslar dizisi bu yıl, TAV Havalimanları’nın desteğiyle 24 Aralık’ta yeniden başlayacak.

Bodrum merkezli Akademia Vakfı’nın bu yılki konferanslar serisinin ilkinde, Doç. Dr. Harun Özdaş tarafından “Mavi Miras Mavi Vatan” konulu bir konferans verilecek. 24 Aralık 2022 Cumartesi günü saat 14:00’te Bodrum’un Konacık Mahallesi’nde yer alan ‘Bodrum Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan konferansta; Türkiye kıyılarında bugüne dek gerçekleştirilen en kapsamlı arkeolojik sualtı araştırma projesi olan “Mavi Miras: Türkiye Batık Envanteri Projesi”ne ilişkin sonuçlara değinilecek. Deniz altında yer alan kültürel mirası görünür ve bilinir kılmak için çalışmalar yapan ekip, ülkemizin derinlerde sahip olduğu bu önemli sualtı zenginliklerini, dünyaya duyurmayı amaçlıyor.

“Türkiye sualtı kültür mirası coğrafi sistemi” oluşturuldu..

Konuyla ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş’ın başkanlığında, 15 yılı aşkın bir süredir kesintisiz olarak devam eden araştırmalarda, bugüne kadar 250’den fazla batık gemi kalıntısına ulaşıldığı belirtildi. Batıkların kronolojik olarak MÖ.18.yy’a tarihlenen en eski Hisarönü Tunç Çağı batığından başlayarak ve Çanakkale 1. Dünya Savaşı batıklarına kadar geniş bir zaman dilimine tarihlendirildiği, bu batıklardan derin sularda bulunanlarının ise proje başkan yardımcısı Dr. Öğr. Üy. Nilhan Kızıldağ tarafından ileri deniz teknolojileri kullanılarak kayıt altına alındığı öğrenildi.

Yılda ortalama üç ay süren deniz araştırmalarıyla bugüne kadar 6000 saatten fazla dalış yapılarak yaklaşık 2500 kilometre yandan taramalı sonar verisi toplandı. Elde edilen tüm bu veriler, geçtiğimiz yıl kurulan Sualtı Kültür Mirası ve Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi (SUDEMER) bünyesinde ‘Türkiye Sualtı Kültür Mirası Coğrafi Bilgi Sistemi’nde toplandı.

Mavi Miras Projesi sayesinde ülkemiz, 2001 UNESCO sözleşmesi kapsamında kendi karasularındaki sualtı kültür mirasının haritasını çıkararak bu alanda en büyük bilimsel veri tabanı oluşturdu. Bu mirasın bulunduğu denizler ise ülkemizde ‘Mavi Vatan’ olarak tanımlanıyor.

Çalışmalar Ege tarihine ışık tutuyor..

Proje kapsamında ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle bu yıl hayata geçirilen Bozukkale, Çamçalık, Kızlan Sualtı Kazıları yürütülüyor. Bozukkale batığı, Akdeniz’de heykel taşıyan tek batık olarak literatüre geçiyor. Çamçalık’ta sualtında kalmış Tunç Çağına ait bir liman ve birden fazla batığa ait olduğu düşünülen kalıntılar keşfedilirken bu alandan elde edilen veriler, özellikle Ege tarihine çok önemli bilgiler sunuyor.

‘Mavi Miras’ çalışmalarında Osmanlı dönemine de ayrı bir yer veriliyor. Bu döneme ilişkin kayıtlar ve arşiv belgeleri, veri tabanına dahil ediliyor. Araştırmalarda Osmanlının deniz savaş alanlarının sonar haritaları da çıkartılıyor. Bütün bu değerli çalışmaların arkasında ise uyum içinde çalışan başarılı ve güçlü bir Türk ekibin yer alması da büyük önem arz ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.