arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5633
EURO
34,9059
ALTIN
2.427,50
BIST
9.722,09
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
21°C
Bodrum
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C

ÇELİK: BODRUM’UN RÜZĞARI BİZİ ZORLUYOR…

ÇELİK: BODRUM’UN RÜZĞARI BİZİ ZORLUYOR…
26 Ocak 2017 21:48
A+
A-

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2016 yılı yangın faaliyetleri konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı

Toplantıda Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çelik, 2016 yılı yangın söndürme ve bakım çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çelik, yangınların kasti olarak gerçekleştiği konusunda, “ Yangınların peşkeş çekilmek amacıyla çıkarıldığı algısı tamamen yanlıştır. Bizlerin görevi yanan alanı söndürmek, ağaçlandırmak ve bu alanların bakamını yapmaktır. Yangınların çıkış nedeni % 70 dikkatsizlik kaynaklıdır” dedi…

Muğla orman Bölge Müdürlüğü tarafından Bodrum’un Güvercinlik Mahallesi’ndeki Gökçeleri Mevkii Helikopter Pisti ve Tesisleri’nde Bodrum ve Milas Basınına kahvaltılı bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Muğla Orman Bölge Müdürü Mehmet Çelik, Müdür Yardımcısı Vedat Dikici, Orman Yangınları İle Mücadele Şube Müdürü Fedai Erdemli, Milas orman İşletme Müdürü Çetin Akkaya, Muğla Yangın Harekat Merkezi ekibi Suat Ünal, İsmail Durak ve Bodrum Orman İşletme Şefi Mutlu Mercan ve personel katıldı.

TEKNOLOJİNİN SON İMKANLARI KULLANILIYOR…

Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çelik, görev bölgesiyle ilgili bilgi vererek, Aydın ve Muğla illerini kapsadığını ve 1 Milyon 150 Bin 201 hektar ormanlık alana sahip olduğunu ve bu ormanların tamamının yangınlarda birinci derece hassas ormanlar olduğunu ifade etti.
Çelik, orman yangınlarına karşı hem havadan hem karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ettiklerini belirterek, “Orman Bölge Müdürlüğümüzde yangınlarla mücadelede 1500 işçi, 89 Arazöz, 38 Su Tankeri, 51 İlk Müdahale Aracı, 12 Dozer, 11 Greyder ve 9 Treyler kara gücünü oluşturuyor. Fethiye, Marmaris, Milas ve Nazilli de konuşlanan 4 su atma özelliği taşıyan ve Ula’ da konuşlanan 1 Genel amaçlı olmak üzere 5 helikopter ile Bodrum Hava Limanı’nda konuşlanan 2 Amfibik Uçak Bölge Müdürlüğümüzün yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturuyor. Yaz ayları boyunca 103 Sincap Motorize ekibi riskli bölgelerde devriye görevi yapıyor” dedi.
Çelik, son 10 yıllık verilere göre sorumluluk alanlarında yılda ortalama 331 adet yangın çıktığını ve bu yangınlarda ortalama 534,1 hektar ormanlık alan zarar gördüğünü belirtti. Çelik, 2016 yılında çıkan 373 adet orman yangınında 474,46 hektar ormanlık alan zarar gördüğünü belirterek, “Bu yangınlarında çıkış nedenleri konusunda yapılan istatistikî çalışma sonucu,  %15 İhmal Dikkatsizlik, %8 Kasıt, %30 Yıldırım, %47 sebebi belirlenemeyen olarak, gerçekleşmiştir. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz yangınlarının % 76’sı 11:00-19:00 saatleri arasında çıkmıştır. 2016 yılında Bölge Müdürlüğümüz sınırlarında çıkan 226 adet kırsal alan ve ziraat yangınında 788 hektar alan zarar görmüş ve bu yangınlara da müdahale edilmiştir” dedi.

BODRUM’UN RÜZGARI BİZİ ZORLUYOR…

Bodrum’daki orman yangınları ile de bilgi veren Çelik, “2016 yılında Bodrum’da 8 orman yangını çıktı ve bu yangınlarda 7,14 hektar alan zarar gördü. Kırsal alanda çıkan 8 yangında da 533,69 hektar alan zarar gördü. Toplamda ise 540,83 hektar kırsal ve ormanlık alan zarar gördü. Bodrum’da rüzgar ve fırtına etkili olduğu için yangınlarda da bizleri zorluyor, yangının daha hızlı büyümesine neden oluyor” dedi.

51 YANGIN GÖZETLEME KULESI 24 SAAT İŞ BAŞINDA…

Çelik, “Bölge Müdürlüğü ormanlarımız 51 Yangın Gözetleme Kulesinden 24 saat usulü ile gözetim ve denetim altındadır. 51 kulemizin 15’ inde Genel Müdürlüğümüz, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliği ile yapılan Kameralı Gözetim sistemi bulunmaktadır. Bu sistemde 360 derece dönebilen kameralar 10 km’ lik mesafede en ufak dumanı algılayarak yangını takip eden birimlere alarm vermektedir. Bir turunu 3 dakikada tamamlayan bu kameralar Duman Avcısı adıyla da bilinmektedir. Ayrıca Bölge Müdürlüğümüz Milas İşletmesi Bodrum Şefliğine bağlı Kayabaşı-Çöplük mevkii ve Seydikemer İlçesi, Kuytucak Kulesi’nde İnsansız Kameralı Gözetleme Sistemi devreye girmiştir” dedi.
Çelik, Güvercinlik Mahallesi, Pina Yarımadası’ndaki yanan çam ağaçlarının yerine, bölgenin unsuru olan Harnup Ağacı dikim projesi için inceleme yapılacağını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.