arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3852
EURO
35,0493
ALTIN
2.326,85
BIST
9.128,47
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Parçalı Bulutlu
26°C
Bodrum
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Bodrum’un “teknolojik çobanı” sürüsünü “drone” ile takip ediyor

Bodrum’un “teknolojik çobanı” sürüsünü “drone” ile takip ediyor
28 Mart 2021 11:42
A+
A-

İlçede yıllardır hayvancılıkla uğraşan Cemil Çoban, motosiklet ve drone kullanmanın hayvanlarımı yönlendirmede, kaybolanları da bulmada çok işime yaradığını ifade etti.

Arena Bodrum Haber – Muğla’nın Bodrum ilçesinde Cemil Çoban, 600 keçiden oluşan sürüsünü daha kolay yönlendirmek ve hayvanların kaybolmasının önüne geçmek için “drone”dan faydalanıyor.  

Çırkan Mahallesi Gazderesi mevkisinde yaşayan evli ve üç çocuk babası 41 yaşındaki Cemil Çoban, yıllardır hayvancılıkla uğraşıyor.

Her sabah ağıldan çıkardığı keçilerini motosikletine binerek önüne katan Çoban, drone cihazını da yanına alarak Bodrum’un kırsal kesimlerine yol alıyor.

Sürü geniş bir alana dağıldığında kontrol amacıyla dronedan yararlanan Çoban, keçilerini zorlu arazide drone ile kolayca takip ediyor.

Sürüden uzaklaştığını tespit ettiği keçilerinin bulunduğu bölgeye motosikletiyle hemen ulaşarak müdahale eden Çoban, teknolojinin imkanlarından faydalanarak işini kolaylaştırıyor.

– “Çevremdekiler bana ‘teknolojik çoban’ diyor”

Cemil Çoban, AA muhabirine, işini çok sevdiğini, hayatı boyunca hayvanlardan hiç kopamadığını söyledi.

Çobanlığın kendileri için bir ata mesleği olduğunu anlatan Çoban, yıllardır bu işi yaptıklarını ifade etti.

Çoban, hayvanlarıyla her gün kilometrelerce yol aldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Benim her gün bu kadar fazla mesafeyi gezmem çok zor oluyordu. İlk başlarda dürbün çok işime yaradı. Daha sonra kros motosiklet aldım. Şimdi de motosikletle hemen ulaşamadığım yerlerde drone kullanıyorum. Motosiklet ve drone hayvanlarımı yönlendirmede, kaybolanları da bulmada çok işime yarıyor. Tek başıma 600 küçükbaş hayvanı idare etmem çok zor. Bazen yürüyerek bir saatte varılan bölgeye drone ile bir dakikada ulaşabiliyor, hayvanlarımın kontrollerini yapabiliyorum. 

Mesleğimde teknolojik imkanlardan faydalandığım için arkadaşlarım ve çevremdekiler bana ‘teknolojik çoban’ diyor. Teknolojinin imkanlarından faydalanmak çok güzel. Drone cihazını internetten aldım ve internetten nasıl kullanacağımı öğrendim.”

Hayvanlarıyla ilgilenirken huzur bulduğunu vurgulayan Çoban, iyi bir eğitim almaları için mücadele ettiği çocuklarını hayvan sevgisiyle büyütmeye çalıştığını ifade ederek, “Onları insanlara faydalı olan bireyler olarak yetiştirmeye çalışıyorum. Devletimizin verdiği teşviklerle işimi daha da ilerletebileceğimi düşünüyorum.” dedi.

MUĞLA (AA) – ALİ BALLI 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.