arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5629
EURO
34,7123
ALTIN
2.410,49
BIST
9.645,02
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
25°C
Bodrum
25°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C

BODRUM AKILLI OLMALI…

BODRUM AKILLI OLMALI…
19 Şubat 2019 10:50
A+
A-

Akıllı telefonlar, akıllı evler derken son olarak hayatımızın merkezine oturan akıllı şehirler var artık. Bu konuyu aramızda yaşayan ve konunun uzmanı olan bir kimlikle detaylandırarak sizlerle buluşturmak istedim. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doçent Dr. Ceyhun Özçelik’le “Bodrum Akıllı Olmalı” başlığı altında yaptığım röportajda ilginç detayları ve bilgileri, Bodrumlulara ve Bodrum’un yerel yönetiminde görev almak için yarışan siyasetçilerin geleceğine ışık tutacağı umuduyla sizlerle paylaşıyorum.

Ali Peltek / Arena Bodrum Haber

Akıllı Şehir olgusunu oluşturup, hayata geçirmek lazım. Bodrum, dijital anlamda akıllı bir şehir olmalı. Olmalı da nasıl olmalı? sorusunun cevabını oluşturan detayları ve bilgileri bu röportajda bizimle paylaşan Muğla Üniversitesi İnşaat Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Sayın Özçelik’e teşekkür ediyorum…

Ali Peltek: Görev yaptığınız üniversite bölümleri ve yetkin olduğunuz birimleri göz önüne aldığımızda, sizinle Bodrum ve Bodrum’da yaşanılan sorunları konuşmak istiyorum. Sizce Bodrum’un en önemli sorunları nelerdir?
Doçent Dr. Ceyhun Özçelik: Sizin de bildiğiniz gibi, Bodrum son zamanlarda önemli miktarda taşkın etkisine maruz kalıyor. Muğla’nın kanalizasyon sistemi, yağmur suyu drenaj sistemi ve içme suyu sisteminin en büyük sorun olduğunu düşünüyorum. Tabi bunlar halledildikten sonra üst yapı sisteminin ele alınması gerekiyor.

Ali Peltek: Sizin çalışmalarınızı yakından takip ediyorum. Üst yapı hakkındaki proje ve önerinize birazdan geleceğim. Önce yaşanılan sel felaketinin sebebi ve çözüm yolunu dinleyelim sizden.
Doçent Dr. Ceyhun Özçelik: Her şeyden önce entegre bir projeye ihtiyacımız var. Bodrum’un tamamı ele alınıp, drenaj havzaları ve bu drenaj havzalarına gelen taşkın debileri hesaplanarak şehrin dışında DSİ’ye taşkın yatakları, şehrin içindeyse su-kanalizasyon birimlerine, suyun şehrin dışına ya da denize deşarjının sağlanması lazım.

Ali Peltek: Bodrum’un yıllar içinde şekillenen bir şehir yapısı var. Gerçekçi bir şekilde ele alırsak konuyu, en kestirme yol nedir konunun çözümü adına?
Doçent Dr. Ceyhun Özçelik: Aslında antik çağda olduğu gibi ele almak gerek konuyu. Atardamarlarının çalıştığı, yaşayan, nefes alan bir şehir oluşturmak gerekiyor. Üstyapı – yol anlamında ve altyapı – kanalizasyon anlamında bu rota izlenmeli.

Ali Peltek: Peki hocam, bunlar için yüksek maliyetli kamulaştırma gerekmiyor mu? Ve bu durum ne kadar imkan kabiliyeti verir tanır sorunun çözümüne?
Doçent Dr. Ceyhun Özçelik: Fayda – masraf oranını minimize edecek alternatif projeler var. Bodrum’un taşkın noktaları belli. 3- 4 yıllık periyotlarla taşkın meydana gelmekte. Bunları % 100 gideremeseniz bile, kamulaştırma maliyeti çok düşük olacak şekilde gidermeniz mümkün.

Ali Peltek: Son yıllarda meydana gelen içme suyu şebekelerinde yaşanan patlamalar hakkındaki görüşünüz nedir?
Doçent Dr. Ceyhun Özçelik: Bildiğim kadarıyla 60 milyon TL tutarında yeni yapılan bir sistem söz konusu. Barajdan gelip Güvercinlik, Gümüşlük arkadan Göltürkbükü’nü dolanan bir çember ve şehir haznesi var. İletim hattında yaşanıyor sorun. Sizin de bildiğiniz gibi Sayın vekiller bu konuda önerge sundular meclise. İçme suyu hattındaki basınç miktarı sabittir normalde. Bu ne demek? Barajdaki şu seviyesi artı, o iletim hattının sonundaki hazneye açılan yerin arasındaki kot farkı bizim basıncımızdır. Bu basınç değişmez. Sistemi açtığınız anda bu basınç artmaz, daha da azalır. Ani olarak sistemi açtığınızda, ani olarak sistemi kapadığınızda bizim ” su darbesi ” dediğimiz olay gerçekleşir. Bu durum ekstra bin kat basınç oluşturabilir. Sonucunda hangi altyapı malzemesi söz konusu olması önemli değildir, oluşan su darbesinden dolayı sistem patlar.

Ali Peltek: Hocam aynı zamanda Coğrafi Bilgi sistemleri ve Uzaktan Algılama ve Araştırma Merkezi Müdürüsünüz. Daha önce konuştuğumuzda, Dijital – Akıllı Şehir projenizden bahsetmiştiniz. Bu konuda biraz fikir verir misiniz bizlere?
Doçent Dr. Ceyhun Özçelik: Buranın öyle Allah’ın bahşettiği güzellikleri var ki : dünyanın cazibe merkezi haline gelmesini sağlamak için dijital çağı yakalamalıyız. Çok büyük bir yüzey alanına da sahip değil Bodrum. Yavaş yavaş bu altyapıyı inşa edip, kanalizasyon sistemi, yağmur suyu sistemi (belki bitişik sistem de olabilir) içme suyu sistemini entegre bir şekilde tamamlamalıyız.  Geleceğin şehirciliğine bir adım kalıyor sonra. Altyapısı ve üst yapısı bitmiş, arz odaklı değil talep odaklı bir şehir çıkacak ortaya. Görev yaptığım Tokyo ve Amerika’da, dijital çağın gerekliliği ve vazgeçilmezliğini gözlemleme, araştırma fırsatım olduğundan, bu konuyu özellikle vurguluyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.