arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
ALTIN
2.428,30
BIST
9.722,09
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
21°C
Bodrum
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C

Anayasa’nın Yasakladığını Yasa Deliyor

Anayasa’nın Yasakladığını Yasa Deliyor
5 Ağustos 2021 09:06
A+
A-

T.C Anayasası’nın 169 maddesinin yasakladığını 2634 sayılı yasa 39 yıldır izin veriyor.

Arena Bodrum Haber – Yaklaşık 39 yıldır yürürlükte olan 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu sağlıklı ormanların imara açılmasına izin veriyor.

Turizm Teşvik Kanunu’na göre orman alanlarının turizme açılması için bu alanların orman vasfını yitirmiş olması bile gerekmiyor. Turizm bölgelerinde bulunan her türlü orman için imar izni verilebiliyor.

Türkiye’de orman yangınları devam ederken geçen hafta yürürlüğe giren Turizmi Teşvik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, yanan ormanlık alanlara turizm tesisleri yapılacağı endişesine yol açtı. Peki böyle bir endişeye mahal var mı?

ANAYASA’NIN 169’UNCU MADDESİNİN YANAN ORMANLARIN BAŞKA TÜRLÜ KULLANIMINA İZİN VERMİYOR

DW Türkçe’nin bu konudaki sorularını yanıtlayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Anayasa’nın 169’uncu maddesinin yanan ormanların başka türlü kullanımına izin vermediğine dikkat çekerek “Yanan alanlarda turizm tesisi yapılması mümkün değil. Yanan alanlar Anayasa’nın 169’uncu maddesinin koruması altına gidiyor. Ve bu da bugüne kadar uygulanan bir Anayasa hükmü” bilgisini veriyor.

39 YILDIR YÜRÜRLÜKTE OLAN 2634 SAYILI TURİZM TEŞVİK KANUNU SAĞLIKLI ORMANLARIN İMARA AÇILMASINA İZİN VERİYOR

  • Ancak öte yandan Türkiye’de orman alanlarının turistik amaçla yapılaşmaya açılması için ise ormanların yanmasına gerek yok.
  • Sağlıklı ormanlar imara açılabiliyor.
  • Yaklaşık 39 yıldır yürürlükte olan 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu sağlıklı ormanların imara açılmasına izin veriyor.

ORMANLIK ALANA TURİZM TESİSİ İZNİ VEREN BAKANLIK İZİNLERİN KİME VERİLDİĞİNİ PAYLAŞMIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre 2014 yılından bu yana 32 hektarlık orman alanında 15 turizm tesisi için izin çıktı. 2014 yılında 15 hektarlık alanda 5 adet, 2015‘te 8 hektarlık alanda 3 adet, 2016‘da 7 hektarlık alanda 5 adet, 2017 ve 2019‘da ise birer hektarlık alanda birer adet turizm tesisinin yapımına izin verildi. Bakanlık, bu izinlerin nerelerde verildiği ya da hangi kuruluşlara verildiği konusundaki bilgileri ise paylaşmıyor.

PEKİ ORMANLARDA TURİZM TESİSİ YAPIMINA İZİN VERİLMESİ HANGİ ŞARTLARA DAYANIYOR?

TEK KOŞUL TURİZM BÖLGESİNDE OLMASI

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Cihan Erdönmez‘e göre bu iznin verilmesi için ormanın bozuk orman alanı olması veya orman vasfını yitirmiş olması gerekli değil. Aksine bu tesisler, sağlıklı ormanlarda yapılıyor.

Erdönmez, “Sağlıklı ormanlarda turizm tesisi yapılması, 1982 yılında çıkarılan 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 8’inci maddesi doğrultusunda yıllardır yapılan bir uygulama. Kanunda turizmi geliştirme bölgeleri, turizm merkezleri gibi tanımlar var. Bu bölgelerin içerisinde kalmak kaydıyla o bölgedeki toplam orman alanının binde 5’ini geçmemek kaydıyla bu izinler veriliyor. Düzenleme, korunan alanlar da dahil, milli parklar da dahil her türlü orman alanını kapsıyor. Tek koşul bu alanın turizm bölgesi içerisinde yer alması” diye konuşuyor.

Erdönmez’e göre Turizmi Teşvik Kanunu’nun en kısa sürede tekrar ele alınıp daha makul, daha akılcı, daha bilimsel ve tüm tarafların görüşleri alınarak daha katılımcı yöntemlerle yeniden şekillendirilmesi gerekiyor.

SON YAPILAN DEĞİŞİKLİK BÜTÜN YETKİYİ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NA VERDİ

Geçen hafta yürürlüğe giren kanun değişikliği ise turizm tesislerine izin verme sürecindeki bütün yetkilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda toplanması ile ilgili. Erdönmez, “Son yapılan değişiklik bu orman alanlarının turizm tesislerine tahsisi ve o alanlarda ne tür yapıların yapılabileceği ile ilgili bütün yetkiyi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na veriyor. Orman Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu yetkileri paylaşıyordu” diyor.

6831 SAYILI ORMAN KANUNU UZUN SÜRELİ ARAZİ KULLANIMINA İZİN VERİYOR

Öte yandan 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 16, 17 ve 18’inci maddeleri ile de orman alanlarında uzun süreli olarak başka arazi kullanımlarına izin verilebiliyor. İzin süresi en fazla 49 yıl olabilirken, süre bitiminde iznin 99 yıla çıkarılması mümkün. Orman Kanunu’nun 16’ıncı maddesi ile maden arama, işletme, tesis ve altyapı tesis izinleri veriliyor. 18’inci maddesi ile de devlet ormanları içindeki odun kömürü ocakları, define arama gibi izinler düzenleniyor.

YANAN ORMANLARIN İMARA AÇILMASINA YALIKAVAK OTEL ÖRNEĞİ

Yanan ormanların imara açılması Anayasa’ya aykırı olsa da geçmişte Bodrum Yalıkavak’ta yaşanan bir örnek de bulunuyor.

2007’de gerçekleşen orman yangınından sonra bölgede otel yapımına izin verilmiş dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu, imar izninin 2634 Sayılı Turizm Teşvik Kanunu’na dayanılarak yangından önce verildiğini savunmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.