arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,5184
EURO
34,7312
ALTIN
2.486,00
BIST
9.524,59
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
19°C
Bodrum
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Açık
23°C

Karayolları Engellilere Duyarsız…

Karayolları Engellilere Duyarsız…
22 Aralık 2020 20:22
A+
A-

Bodrum’un değişik noktalarında, Karayolları’nın tasarrufunda bulunan uygulamalar tepkilerin odağı oluyor.

Ali Peltek / Arena Bodrum Haber 

Kamusal alanda erişilebilirlik ilkeleri doğrultusunda, dezavantajlı vatandaşların mağduriyetine yol açan uygulamaları daima gündemine alan Bodrum Yarımada Engelli Haklarını Koruma Derneği (BOYENDER), bu konudaki mücadelesine devam ediyor.

Son olarak, 2019 yılında Turgutreis’te yapılan “yaya geçidi” düzenlemesinin engelli ve dezavantajlı vatandaşlar için maksada uygun olmadığından hareketle, “Cimer” üzerinden şikayette bulunan dernek yönetimi, gelen cevaptan tatmin olmadı. Bunun yanısıra, yine Karayolları’nın tasarrufunda olan Oasis Alışveriş Merkezi önündeki yılın büyük bir bölümünde arızalı olan “engelli asansörü “ için de rahatsızlığını dile getiren dernek yönetimi, konunun ele alınışı protesto edeceklerini bildirdi.

BOYENDER Denetleme Kurulu Başkanı Halim Kaya: “Devletin resmi bir kurumunun, devletin koymuş olduğu ‘kamusal alanda erişilebilirlik’ ilkelerine uymamak bir yana, konuyu adeta muhalefet edercesine ele almaları bizim için oldukça düşündürücü. Yaklaşık iki yıl önce İçişleri Bakanlığı’nın yayalara yönelik genelgesi ile Turgutreis’te de bu proje hayata geçirildi. O zaman dikkatimizi çekmişti, kaldırımla cadde arasındaki kot farkı ve engelli sandalyelerinin bu geçidi kullanamayacak olması. Durumu yazıyla ilgili makama iletilmek üzere başvuruda bulunduk. Gelen cevap ‘iş programı ve ödenekler çerçevesinde değerlendirileceği’ yönündeydi. Bu çalışma yapılırken, çalışmanın kendisinin yanında oldukça basit olan ele alış bilincinin koskoca kurumda eksik olması oldukça üzücü” dedi.

BOYENDER Başkanı Efendi Can’da konuyla ilgili şunları söyledi:

“Sosyal hayatın bir çok aşamasında dezavantajlı bireylerin, eşitlik çizgisine yaklaştırılabilmesi adına devlet önemli çalışmalarda bulunuyor. Bunların en başında ve bizim için en önemli uygulama ‘kamusal alanda erişilebilirlik’ ilkesidir. Konu hakkında bilgi edinmek isteyenler, bu anayasal hakların neler olduğuna dair dijital ortamda tüm detaylara ulaşabilirler.. Ama ne yazık ki, kendilerine tevdi edilen görev gereği, selahiyet sahibi yetkililer işin ayrımına varamayabiliyor, daha vahimi ise göz ardı edebiliyorlar.
Bu durumu duyarsızlıktan ziyade hak gaspı ve gaflet olarak tanımlıyorum. Çünkü ortada bir grubun yaşam kalitesini ilgilendiren bu anayasal haklar ve bu durumun derhal düzeltilmesini isteyen bizler, dernek çalışmalarımızda aksaklılarla mücadele üzerine eğiliyoruz.
Şikayete konu olan durum, ilgili makamlara iletildiğinde, ‘istediğiniz yere şikayet edin’ karşılığını aldığını dile getiren tanıdıklarım var.
Biz mücadeleden geri durmayacağız. Görev bilincinde olan selahiyet sahibi insanlar müstesna, bu tarz olumsuzlukları gayri ciddi şekilde ele alan kurum, kuruluş ve yetkilileri ‘kamu vicdanı önünde ifşa ve şikayet etmeye devam edeceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.