arena haber arena bodrum haber arena bodrum gazetesi bodrum haber bodrum haberleri bodrum gazeteleri bodrum yerel haber bodrum güncel haber bodrum gündemi bodrum haber siteleri bodrum kent haberleri bodrum sağlık bodrum eğitim bodrum asayiş bodrumspor bodrum güncel bodrum yerel gazeteleri bodrum belediyesi bodrum kaymakamlık bodrum devlet hastanesi bodrum kültür sanat haberleri bodrum ekonomi bodrum turizm bodrum gazeteleri
DOLAR
32,3292
EURO
35,0378
ALTIN
2.280,52
BIST
8.996,02
Bodrum Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bodrum
Az Bulutlu
23°C
Bodrum
23°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

BODRUM MANDALİNASI İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ

BODRUM MANDALİNASI İÇİN ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
20 Ocak 2017 12:29
A+
A-

 

Bodrum’un mis kokulu mandalinası, yeryüzüne tutunma savaşı veriyor. “Bodrum Mandalinasına Sahip Çık” sloganıyla düzenlenen Bodrum Mandalinası Çalıştayı’nda yerel idareciler ve akademisyenler bir araya gelerek, mandalinanın geleceğini tartıştı. 

Bodrum Mandalina Şenliği kapsamında Bodrum Ticaret Odası-BODTO’da gerçekleştirilen çalıştayda Bodrum mandalinasının ekonomik değere ulaşmasının Muğla ve Bodrum’a katkısı değerlendirilirken, sorunlar ve çözüm önerileri sıralandı. Bodrum Ziraat Odası ve Tasarım Vakfı tarafından organize edilen Bodrum Mandalinası Çalıştayı’na, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bazı yetkililerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı

Toplantının açış konuşmasını yapan Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, çalıştayın düzenlenmesine katkıda bulunan başta Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Bodrum Ziraat Odası olarak iyi tarım ve organik tarım ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Melengeç, “Çalıştayın, Bodrum mandalinası konusunda başarılı olacağına ve çiftçilerimize yarar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Daha sonra Bodrum Ticaret Odası adına bir konuşma yapan BODTO Yönetim Kurulu üyesi Deniz Eyinç de Bodrum mandalinasının geçmişten günümüze yolculuğunu anlattı. Bodrum’un turizmden önce geçimini tütün, badem, incir, palamut, zeytin ve mandalina gibi tarım ürünlerinden sağladığını hatırlatan Eyinç, “Yerel halkımız bugün sebze ve meyve üretimiyle tarımsal faaliyetlerini devam ettiriyor. Ancak elde edilen gelir maalesef kimseyi mutlu etmiyor.” dedi.

Bodrum mandalinasının bir zamanlar Bodrumluların en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu ancak süreç içinde ticaret hacminin düşmesiyle piyasalarda rekabet edemez hale geldiğini ve popülaritesini yitirdiğini anlatan Deniz Eyinç, 2005 yılında Bodrum Ticaret Odası yönetiminin Bodrum mandalinasına minnet borcunu ödemek için çalışmalar başlattığını, bu kapsamda Bodrum mandalina gazozu, lokumu ve kolonyasının üretildiğini, Bodrum mandalinasının coğrafi işaret tescilinin yapıldığını ve mandalina festivalleri organize etmeye başladıklarını anlattı.

Bodrum mandalinasından üretilen ürünlerin artık ciddi bir ekonomik boyuta ulaşmaya başladığını kaydeden Eyinç, bu kapsamda 2016 yılı üretim rakamlarını da paylaştı. Buna göre 2016 yılında sadece Bodrum’da 25 bin koli cam Bodrum mandalin gazozu, 8 bin koli 1 litrelik Bodrum mandalin gazozu, 7 bin koli pet mandalin gazozu, 12 bin adet Bodrum mandalina kolonyası, 15 bin adet 250 gr Bodrum mandalina lokumu, 10 bin adet 400 gr Bodrum mandalina lokumu üretildi.

BODRUM MANDALİNİNDEN YAĞ ÇIKARIYORUZ

Bodrum Ticaret Odası’nın Bodrum mandalin yağı’ projesi hakkında da bilgi veren Deniz Eyinç, 2014 yılında GEKA desteğiyle başlatılan proje kapsamında bir kg Bodrum mandalinası kabuğundan 0,53 gr aromatik esans elde edildiğini belirterek şöyle devam etti: “Ürettiğimiz bu yağ için karşılaştırmalı analizlerimizi yaptırdık. Çıkan sonuçlara göre elde edilen ürünün anti-oksidan özelliği oldukça yüksek olduğu ortaya çıktı. Kendine özgü koku ve tadı ile coğrafi işaret tescili olan Bodrum Mandalinası artık kabuklarıyla da hayatımızda. Bodrum’un yerel ürünü olan ve eşsiz kokusuyla hafızalara kazınan Bodrum Mandalinası  artık kabuklarından dehidrasyon yöntemiyle elde edilen aromatik esansı ve içreiği ile artık daha çok gıda sektöründe yer almaya başadı.” Eyinç, BODTO olarak Bodrum mandalinasının, bölgenin önemli ve sürükleyici bir gücü olarak ekonomiye kazandırılmasını arzu ettiklerini belirterek “Turizm ile gelişen bölgemizin tarımda yenilikçi ürünlerle birlikte çeşitlendirilecek altyapının Bodrum’da olduğuna inanıyoruz” dedi.

ÇALIŞTAYDA KONUŞULANLAR BURADA KALMASIN

Çalıştayda kısa bir konuşma yapan Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da “Bodrum bir turizm markası, ama mandalin de bir Bodrum markası. Coğrafi işaretinin alınması, bu mandalinanın başka hiçbir yerde bu tatta, bu kokuda ve lezzette yetişmediği anlamına gelir. Turizm ve tarımsal ürünler birbirlerini tamamlayıcıdır. Bu bağlamda mandalinanın üretiminin devam etmesi ve ürün çeşitliliği açısından neler yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır. Bu çalıştayda sorunlar ve çözümler ortaya konacak. Beklediğimiz şu ki, yapılan tespitler burada konuşularak kalmasın. Daha sonra birlik ve beraberlik içinde çözüm için gerekli adımları hep birlikte atalım” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından akademisyenler ve kurum temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. İlk sunumu yapan Tasarım Vakfı Kurucusu Faruk Malhan, kırsal kalkınma tasarımı projesi ile ilgili katılımcıları bilgilendirerek, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki yöresel ürünlere uygulanan inovasyon temelli projeler hakkında örnekler gösterdi. Malhan, Bodrum Mandalinası’nın ‘mal’ ekonomisinden ‘ürün’ ekonomisine geçilerek ve küresel piyasalara yönelerek hayatta kalabileceğine dikkat çekti.

Daha sonra Isparta Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözügün Isparta’nın Gül ile Kalkınma Öyküsü’nü anlattı. Çalıştay, Tarımsal reformlar ve pazarlama, mali destekler, Muğla genelinde mandalina üzerine yapılan çalışmalar,iyi tarım ve iyi ürün yetiştiriciliği, ihracata yönelik mandalina üretiminde kalitenin geliştirilmesi gibi konularda gerçekleştirilen sunumlarla devam etti.

HAFTA SONU MANDALİNA ŞENLİĞİ YAPILACAK

Bodrum Mandalina Şenliği, 21 ocak cumartesi günü (yarın) saat 11.00’de Bitez’deki bahçe gezisi ve çocuklara çiftçilik eğitimiyle devam edecek. Aynı gün saat 13.00’te Bitez Arap Çavuş Kahvehanesi önünde yerel sanatçıların da katılacağı bir etkinlik gerçekleştirilecek. Burada, başarılı çocuk çiftçilere sertifika ve ödül verilecek.

Bodrum Mandalina Şenliği etkinlikleri, 22 ocak Pazar günü Bodrum İskele Meydanı’nda yarışmalar ve dans gösterileriyle son bulacak. Akşam ise Herodot Kültür Merkezi’nde Büyükşehir Belediye Orkestrası tarafından bir konser verilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.